Hygiëne en GGD

De regels en richtlijnen en een vergunning van de GGD beschermen jouw gezondheid.
Steeds meer jongeren laten een tatoeage zetten of laten permanente make-up aanbrengen. Hygiëne is daarbij heel belangrijk, anders kun je infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en Hiv oplopen. Ga daarom altijd naar een studio met een GGD vergunning, want die maakt gebruik van steriele materialen, instrumenten en werkt op een wettelijk voorgeschreven manier.
Tattoo Body Art Houten is door de GGD gekeurd conform de richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid meer informatie hierover kun je vinden op: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl
Artikel over Hygiëne en veiligheid
Hoewel tatoeages veel voorkomen, is het zetten van een tatoeage een bijzondere handeling. Een kleurstof wordt onder de huid aangebracht en daarvoor worden vele kleine gaatjes in de huid gemaakt.
Het doorbreken van de natuurlijke barrière van de huid vormt een risico, evenals het inbrengen van een vreemde vloeistof. Infecties zijn daar een voorbeeld van. Daarom is het eigenlijk iets dat alleen door personeel in de gezondheidszorg mag worden gedaan. Een uitzondering is gemaakt voor tatoeëerders, piercers en schoonheidsspecialisten die permanente make-up aanbrengen. Zij mogen onder de juiste voorwaarden deze handeling uitvoeren. Dat is sinds 2007 wettelijk geregeld in de vergunningplicht van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen. Laat je een tatoeage zetten? Wees er dan zeker van dat de studio die je kiest een vergunning heeft.
Vergunningen worden alleen verstrekt aan ondernemers die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Om een vergunning te krijgen, moet de tatoeëerder die eigenaar van de studio is aan de GGD laten zien dat zijn studio zo is ingericht dat er veilig en hygiënisch gewerkt kan worden. Ook moet deze werkelijk demonstreren dat men volgens de regels werkt. Al deze regels staan in de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Voldoet de studio hier volledig aan? Dan geeft de GGD een vergunning voor een periode van drie jaar. In deze periode kunnen de GGD en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onverwacht langskomen om te controleren of de studio nog steeds aan de eisen voldoet.
Waar let de GGD op?
Belangrijk is dat de studio zo is ingericht dat er veilig gewerkt kan worden. Dat betekent een schone, reinigbare ruimte met onbeschadigde inrichting. Er moet voldoende ruimte zijn om een schone werkwijze te kunnen uitvoeren. De materialen waarmee getatoeëerd wordt moeten op de juiste wijze behandeld en gereinigd worden, mogen niet over de datum zijn en dienen op de juiste manier gebruikt te worden. Dat geldt voor apparatuur, naalden, inkt en voor nazorgproducten. Tijdens de demonstratie van het tatoeëren wordt er gecontroleerd of alle materialen op de juiste manier gebruikt worden en of de tatoeëerder de juiste persoonlijke hygiëne in acht neemt. Als er wordt gesteriliseerd, dan wordt ook deze apparatuur door de GGD getest. Ook kijkt de GGD of er geen materialen aanwezig zijn die duiden op het doen van handelingen die volgens de vergunning niet mogen. Als laatste wordt bekeken of de informatie die aan de klant wordt meegegeven juist is.
Bron: Thijs Veenstra is hoofd van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).